Naš prvi vinograd posadio je moj otac 1995, iste godine kad sam se ja rodio. Odrastao sam u ovim redovima. Među čokotima sam prohodao, igrao se, sve više učio, iz godine u godinu sve više i radio. Vinograd i ja smo rasli zajedno. Otkad znam za sebe, to je mesto kom pripadam. Zavoleo sam ovo što radim toliko da sam poželeo da naučim još više o tome, pa sam završio Poljoprivredni fakultet u Zemunu, odsek voćarstvo i vinogradarstvo. Gajenje loze i pravljenje vina polako su prestali da budu samo mala porodična strast, postali su ozbiljan životni poziv. Prvu samostalnu berbu imao sam 2017. Bio je to znak za mog oca Slavišu da može bez bojazni da mi prepusti da vodim i vinograde i vinariju. Temelje koje je postavio svojim iskustvom, nadograđujem svojim entuzijazmom iz dana u dan, razmišljajući stalno o inovacijama, poboljšanjima i daljem razvoju. Od samog početka nismo odstupili od ideje da pravimo prirodna vina – iz sopstvenih zasada koje gajimo organski, a prirodi prepuštamo da vodi glavnu reč i u podrumu.
”Biti ”ulistan” na prestižne vinske karte fine dining restorana u svetu, kao što je slučaj sa belim vinom ”333” mladog vinara Aleksandra Todorovića iz Ražnja kod Niša, činjenica je za poštovanje. Posebno kada imaš 25 godina i svega tri samostalne berbe iza sebe!
Aleksandar Todorović deli s uspešnim milenijalcima iz ”svetske vinske priče” ne samo strast prema poslu i podrazumevajući simultani hard working u vinogradu i univerzitetskom amfiteatru, već i posvećenost očuvanju biodiverziteta i životne sredine, kao i aktivan stav kada je u pitanju organska poljoprivredna proizvodnja.”
"Kada rastete zajeno sa čokotima u vinogradu, kada prve korake napravite medju špalirima, onda je za očekivati da ljubav prema grožđu i vinu nadogradite na Poljoprivrednom fakultetu i nastavite porodičnu tradiciju.
Aleksandar Todorović, mladi vinar iz Ražnja, nastavio je porodičnu priču u Podrumu "Todorović", usavršio proizvodnju i počeo da pravi "ozbiljna" vina. Tajna kvaliteta je donekle u knjigama, ali praksa i porodična receptura su dobar deo uspeha.”
"Aleksandar Todorović je jedan od vinara koji veoma hrabro ulazi na alternativnu scenu nefiltriranih, duže maceriranih i oranž vina, u potrazi je za vinogradima pomalo zaboravljenih sorti ili veoma starih nasada, a njegova su vina već prepoznata i van granica Srbije. Aleksandar je završio Poljoprivredni fakultet u Zemunu, smer Vinogradarstvo. Uveliko radi na tome da konvencionalnu proizvodnju pretvori u organsku i očekuje skoro sklapanje ugovora sa sertifikovanom kućom pošto godinama unazad radi po organskim principima."
"U svetu vina sam klinac, ali želim biti kao Klinec"
Aleksandar je među najmlađim, ako ne i najmlađi vinar u Srbiji. Tek su mu 22 godine, pravi je klinac u društvu odraslih vinara...
Sva vina radim po osećaju, nema pravila koliko će biti duga maceracija, koliko ce odležavati tačno na talogu, u bačvi, boci… U svojim vinima želim maksimalno da istaknem teroar nase zemlje a u tome mi pomažu prirodni procesi koji se dešavaju u vinu jer ne dodajem nikakvu hemiju. Moja filozofija je jednostavna, prirodi pripomažem kako bih dobio najbolje groždje iz svojih vinograda što se odrazi na buduće vino, jer bez dobrog groždja nema ni dobrog vina! Živeli…
Naši vinogradi nalaze se na tri lokacije u ataru sela Lipovac, u opštini Ražanj, nadaleko poznatoj po svom odnosu prema prirodi i zasluženom statusu EKO opštine. I naše opredeljenje je organski pristup, a poštovanje i očuvanje prirode osnovni princip kojim se vodimo – zato smo ušli u proces sertifikacije za eko standard. Ali, želimo da idemo još dalje, težimo i biodinamici pa predano radimo na tome da naše imanje bude potpuno samoodrživo i da ga dodatno obogatimo raznovrsnim biljnim i životinjskim vrstama, kako bismo time obogatili i zemljište, i vinograde, a na kraju i sama vina.
Pod vinogradima trenutno imamo tri hektara, od kojih su dva u punom rodu, a ostalo su mladi zasadi koji uskoro stižu na rod. Smatramo da na našoj autentičnoj, izuzetno kvalitetnoj i plodnoj zemlji najviše od sebe mogu da daju upravo autohtone sorte sa našeg podneblja, zato smo se opredelili za Župljanku, Prokupac, Grašac, Tamjaniku... Želja nam je da ove domaće sorte predstavimo svetu u punom sjaju, u potpunosti prirodno odgajene kako bi dale zaista posebna, iskrena vina.
Iskreno verujemo u to da se prava prirodna vina prave u vinogradu. Zato, kada u podrum uđe pažljivo negovano i kvalitetno grožđe, nama preostaje samo da asistiramo prirodnim procesima – vina se rade po starim metodama, s minimalnim intervencijama, sa malo ili nimalo sumpora, uz praćenje mesečevih mena i drugih biodinamičkih principa. Potom odležavaju u drvenim bačvama velikih zapremina od sprskog hrasta i bagrema, od godinu do dve, uz podizanje taloga. Stari porodični podrum na našem imanju, za nas je mesto s posebnom, autentičnom atmosferom. Zato sve naše goste, nakon šetnje kroz vinograde, provedemo i kroz podrum, upoznamo ih sa našim načinom rada i, baš tu gde nastaju naša vina, zajedno uživamo u bogatim ukusima. Čekamo i vas