Наш први виноград посадио је мој отац 1995, исте године кад сам се ја родио. Одрастао сам у овим редовима. Међу чокотима сам проходао, играо се, све више учио, из године у годину све више и радио. Виноград и ја смо расли заједно. Откад знам за себе, то је место ком припадам. Заволео сам ово што радим толико да сам пожелео да научим још више о томе, па сам завршио Пољопривредни факултет у Земуну, одсек воћарство и виноградарство. Гајење лозе и прављење вина полако су престали да буду само мала породична страст, постали су озбиљан животни позив. Прву самосталну бербу имао сам 2017. Био је то знак за мог оца Славишу да може без бојазни да ми препусти да водим и винограде и винарију. Темеље које је поставио својим искуством, надограђујем својим ентузијазмом из дана у дан, размишљајући стално о иновацијама, побољшањима и даљем развоју. Од самог почетка нисмо одступили од идеје да правимо природна вина – из сопствених засада које гајимо органски, а природи препуштамо да води главну реч и у подруму.
”Бити ”улистан” на престижне винске карте фине дининг ресторана у свету, као што је случај са белим вином ”333” младог винара Александра Тодоровића из Ражња код Ниша, чињеница је за поштовање. Посебно када имаш 25 година и свега три самосталне бербе иза себе! <бр> <бр>Александар Тодоровић дели с успешним миленијалцима из ”светске винске приче” не само страст према послу и подразумевајући симултани тежак рад у винограду и универзитетском амфитеатру, већ и посвећеност очувању биодиверзитета и животне средине, као и активан став када је у питању органска пољопривредна производња.”
"Када растете зајено са чокотима у винограду, када прве кораке направите медју шпалирима, онда је за очекивати да љубав према грожђу и вину надоградите на Пољопривредном факултету и наставите породичну традицију. <бр> Александар Тодоровић, млади винар из Ражња, наставио је породичну причу у Подруму "Тодоровић", усавршио производњу и почео да прави "озбиљна" вина. Тајна квалитета је донекле у књигама, али пракса и породична рецептура су добар део успеха.”
"Александар Тодоровић је један од винара који веома храбро улази на алтернативну сцену нефилтрираних, дуже мацерираних и оранж вина, у потрази је за виноградима помало заборављених сорти или веома старих насада, а његова су вина већ препозната и ван граница Србије. Александар је завршио Пољопривредни факултет у Земуну, смер Виноградарство. Увелико ради на томе да конвенционалну производњу претвори у органску и очекује скоро склапање уговора са сертификованом кућом пошто годинама уназад ради по органским принципима."
"У свету вина сам клинац, али желим бити као Клинец"
Александар је међу најмлађим, ако не и најмлађи винар у Србији. Тек су му 22 године, прави је клинац у друштву одраслих винара...
Сва вина радим по осећају, нема правила колико ће бити дуга мацерација, колико це одлежавати тачно на талогу, у бачви, боци… У својим винима желим максимално да истакнем тероар насе земље а у томе ми помажу природни процеси који се дешавају у вину јер не додајем никакву хемију. Моја филозофија је једноставна, природи припомажем како бих добио најбоље грождје из својих винограда што се одрази на будуће вино, јер без доброг грождја нема ни доброг вина! Живели…
Наши виногради налазе се на три локације у атару села Липовац, у општини Ражањ, надалеко познатој по свом односу према природи и заслуженом статусу ЕКО општине. И наше опредељење је органски приступ, а поштовање и очување природе основни принцип којим се водимо – зато смо ушли у процес сертификације за еко стандард. Али, желимо да идемо још даље, тежимо и биодинамици па предано радимо на томе да наше имање буде потпуно самоодрживо и да га додатно обогатимо разноврсним биљним и животињским врстама, како бисмо тиме обогатили и земљиште, и винограде, а на крају и сама вина.
Под виноградима тренутно имамо три хектара, од којих су два у пуном роду, а остало су млади засади који ускоро стижу на род. Сматрамо да на нашој аутентичној, изузетно квалитетној и плодној земљи највише од себе могу да дају управо аутохтоне сорте са нашег поднебља, зато смо се определили за Жупљанку, Прокупац, Грашац, Тамјанику... Жеља нам је да ове домаће сорте представимо свету у пуном сјају, у потпуности природно одгајене како би дале заиста посебна, искрена вина.
Искрено верујемо у то да се права природна вина праве у винограду. Зато, када у подрум уђе пажљиво неговано и квалитетно грожђе, нама преостаје само да асистирамо природним процесима – вина се раде по старим методама, с минималним интервенцијама, са мало или нимало сумпора, уз праћење месечевих мена и других биодинамичких принципа. Потом одлежавају у дрвеним бачвама великих запремина од спрског храста и багрема, од годину до две, уз подизање талога. Стари породични подрум на нашем имању, за нас је место с посебном, аутентичном атмосфером. Зато све наше госте, након шетње кроз винограде, проведемо и кроз подрум, упознамо их са нашим начином рада и, баш ту где настају наша вина, заједно уживамо у богатим укусима. Чекамо и вас